måndag 1 mars 2010

Så göra vi när vi tvätta kläder...

Kommer ni ihåg den gamla barnvisan? Så går vi runt kring ett enerissnår...
Och tidigt en måndagsmorgon, då var det enligt visan dags att tvätta kläder, och så hängde man dom på tisdagen osv... Bara det beskriver ju hur långdragen tvättningen var förr i tiden...

Jag minns att min farmor berättade för mig att hon fick slå hål på isen i Strömmen här i stan, för att kunna tvätta kläder och sänglinne... Liggandes på knä på en stor brygga fick hon gno på smuts och fläckar och sedan banka ut vattnet ur kläderna. Och sedan släpa det hemåt igen för att kunna hänga det... och jag minns att farmor sa, att man blev lite narig om händerna, men det var tvunget att gå ändå... Och hon klagade aldrig...

Idag är det ju tack och lov lite enklare... och ändå är man trött på tvätten ibland...

Så idag tänkte jag visa lite ifrån vår tvättstuga... Här hänger lite sånt som man använde i farmors ungdom... Jag har mest hängt det där för att det såg vackert ut när jag skulle fota...

Och det här är numera vårt städskåp! Innan vi renoverade köket förra våren, så hade vi vår frys här nere i tvättstugan. Men nu har vi ju frysen i köket, och då blev det så, att det här skåpet, som jag köpte i somras, fick bli ett städskåp.

Nu är det ju lite saker bakom gallret, som har anknytning till tvättstugan, för där ville jag inte ställa rengöringsflaskor och sånt... utan det fick bli bakom dörren istället...

Men lite strykvatten, och annat smått och gott fick plats här...

Och den här lilla byrån, fick sig en omgång med penseln, och där blev det plats för mer förvaring...

Och bara för att snön återigen yr utanför fönstret, så vill jag idag visa en bild från förra året på vitsippor! Tänkte att ni kanske glömt hur dom ser ut...? Och det verkar visst dröja innan dom tittar upp ur marken...

Ja, jag går väl ner i tvättstugan i stället och trycker på knappen till tvättmaskinen, och drömmer om våren... Suck!

Kram

25 kommentarer:

Lisas torp sa...

Jovisst kommer jag ihåg den visan och visst är det tur att vi har det lite bekvämare idag!

Så fint du har i din tvättstuga! Alla farmorskläderna känner jag verkligen igen - så vackra de är! Jag har också samlat på mej ett antal mamelucker och linnen med spetsar! Jag antar att tvättlinan ser lite annorlunda ut när du hängt din tvätt på riktigt..:)

Ljuvliga vitsippor och skålen är som en dröm!
Ja, det lär nog dröja - här har snön vräkt ner idag ....igen och nåt torp lär det väl inte bli den här veckan, trots att det är sportlov för oss! Första gången i historien som jag inte tillbringar lovet där! Usch, så trist!
Ja, vi får drömma oss vidare - nån gång kommer väl våren!

Kram
Lisa

Nina`s Lantliga med Pamp sa...

Hallå där,
Ja, min mormor har berättat en hel del som fått en att inse hur man har det idag. Ett dåligt tålamod hade väl inte vart den bästa egenskapen :) Jätte fina bilder och skåpet står fint nere i tvättstugan. Använder du någonsin kläderna som du hängt upp på tork?? De byxorna med en fin knälång skjol och öppna sandaler. Fiint!!!
Kram, Nina

. sa...

Hihi, ja, allt var inte bättre förr, minsann! Ibland fattar vi nog inte hur bra vi har det. Vi blir mer och mer bekväma. Fast vissa (många!) saker var bättre förr, till exempel...saker! Fint har du fixat där bakom nätet. Glad att jag slapp se sköljmedel och sånt där *fniss* Jag brukar också ställa fult bakom lyckta dörrar, medan fint hamnar på utvalda platser.


Ha en bra vecka!/Camilla

Vita små hjärtan sa...

Ja drömma kan man alltid göra, våren verkar långt bort....
Så vackert du har i din tvättstuga, ljuvligt att stå där o stryka!!!
Kram Agnetha

Ett Vitare Hem sa...

Visst är det härlig nostalgi över den visan och vilken tur att utvecklingen har gått framåt så mycket så vi bara kan stoppa in smutsiga kläder och lakan i maskinen, fylla på lite tvättmedel och trycka på knappen. Underbara bilder du visar!
Ha en fin eftermiddag!
Kramis/LenaS

STENLYCKA sa...

Tänk vilket slit det var för dessa våra släktingar. Min farmor som bodde alldeles vid sjön gjorde precis som du beskrev, slog upp en vak och sedan låg hon på knä och skurade och tvättade.
Vad bra vi har det, man vet inte hur man skall klara sig några dagar om tvättmaskinen går sönder. En tvättbräda har jag aldrig använt de har vi bara till lyst nu för tiden.
Du visar jätte fina bilder från din tvättstuga och där är det väl roligt att stå och stryka.
Underbara vitsippor..... är det så de ser ut..... VÅRMÅNAD…... första dagen blev fiasko, snöstorm.......tro inte på almanackan ...säger jag bara.
Kram Raina

Ewa sa...

Oh va fint ditt städskåp är!
Ja tvättstugan med förstås och det är ju såå mycke roligare att göra dessa "vardagssysslor" när man gör det lite mysigt för sig....
Längtan till våren och vitsipporna är stor nu när det snöar på tvären här..
Kram
Ewa

Janne sa...

Så koseligå se alt det gamle fine undertøyet på snoren .Vi er heldige som kan legge det i maskinen .Jeg har også en flott samling med gammelt undertøy,men mitt ligger i en kssse.
Jeg har en award til deg på min blogg :)
Janne

Viola sa...

Du har det så rart så i tvättstugan, idag orkar inte kroppen med något butiksjob, höll på till sju igårkväll, tavellisterna åkte upp och sovrummet är nystädat, så nog gnolade jag några trudelutter ytterligare...:0) tack för igår,

puss

Eva sa...

Kom in på din blogg av en slump. Verkligt inspirerande. Nu vill jag också göra fina ägg.

Vit som snö sa...

Jaa tanken på att koka vatten o skrubba mot en tvättbräda kanske inte lockar såå mycket men dom vackra sakerna dom använde kan gärna få stå framme. Vad fint med dom gamla kläderna o skåpet med söta saker i.
Jaa tänk om man fick gå ut o plocka in en bukett vitsippor nu...vilken dröm!
Kram Cilla

Bitte sa...

Ja, det är inte klokt vad de slet förr i tiden! Våra mor- och farmödrar levde nog ett rätt hårt liv. Ibland brukar jag fundera på hur de hann med att brodera vackra monogram på allt, då de redan verkade jobba dygnet runt ändå!

Vad mysigt det är i er tvättstuga, jag kan tänka mig att det måste vara härligt att gå ner och sköta tvätten där :-). Det var så fint med gamla mamelucker och liknande på strecket!

Ha en fin kväll!

Kramar
Beatrice

Rosor och Spetsar sa...

Så charmigt det blev i din tvättstuga med dessa skönheter på tork. Vilken tur att vi har tvättmaskiner idag annar hade vi väl fått bära in snö för att smälta o sen tvätta.
Underbart med vitsippor.
Lääängtaar så tills vi får ta in dem.
Kram Annelie

Eva Linnea sa...

Skönt att du inte behöver gå ner till sjön och knacka hål på isen, utan bara gå en trappa ner och trycka på en knapp. Tänk så kvinnorna (och männen med för den delen) har haft det! Skyggt städkåp ni har.
Varma hälsningar

Mitt hvite hus sa...

sjarmerende og vakkeret du har det... får taneken til den gang de gikk i bekken og vasket.. bra man slipper det nå..

klem O=)

Elzie sa...

Vad fint ni har det i tvättstugan. Önskar min såg ut sån också, men det är långt ifrån så, haha. Man har tur, i alla fall, som lever nu när det finns tvättmaskiner. Vad dom slet förr i tiden!

Åh vitsippor! I helgen kunde man nästan börja längta efterdom, men idag har man åkt på en snyting igen och vi har fått massor av snö. Usch och tvi och fy!

Hoppas du har en bra kväll.
Kram Elzie

Vita Falkens Lantliv sa...

Ja du, det är väl tur att någonting är bättre nu en förr;) Tänker på tvättmaskinen, mycket bra uppfinning! Så fint du har i din tvättstuga:)
Ha en fin fin kväll Kram Susanne

NinaH sa...

Ja, gamla tiders byk! Ujujuj! Påminner mig ibland när jag beter mig löjligt i tvättstugan ibland och råkar sucka för att lägga in lite kläder i en MASKIN!! ;-)
Du har gjort så fint i er tvättstuga! Nu blev jag inspirerad....
Tack för den fina vitsippe-påminnelsen också!;-)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Så fint du har det i din tvättstuga. Det var ju riktigt romantiskt med vitt och spets. Jag ska hänga upp min tvätt nu men den kan jag nog inte visas på bild:-)
Kram Anette

Les Cotrions sa...

Waw! Your laundry room is fantastic! I could like wash and iron there!
A nice day to you!
Vale

Solveig sa...

Husker den sangen jeg også:o)
Tenk på alt de måtte igjennom før for å få klærne rene - såpen var jo ikke akkurat av det mildeste slaget heller....
For et herlig vaskerom du viser! Kjempefint og inspirerende var det:o) Ikke vanskelig å trives med klesvasken der i gården....
Så flott en blogg du har! Mange fine ideer.
Ønkser deg en nydelig morgendag.
Klem fra Solveig

Marita sa...

Ja herregud så de hade det förr kvinnorna... och vi har en maskin som gör allt...ändå kan jag tycka att det är jättetrist att tvätta!! Jösses!!
Det var allt ett riktigt snyggt städskåp du har!! Riktigt lyxigt faktiskt!!
Mmmm vitsippor...är inte det en makalöst vacker blomma!!!! Den riktigt ropar ut våren!!
kram, Marita

Stina sa...

Haha...du är då en av de roligaste i bloggvärlden. Det kan jag då säga. haha...
Så mysigt och fint du har det i tvättstugan.
Kram Stina

Fågel Blå sa...

Åhhhhhhh så underbara bilder, du visar av din tvättstuga!
Och den visan kommer jag ihåg!
vackert arrangenmang med vitsipporna, nej jag kan nog aldrig glöma bort hur dom ser ut, fniss, fniss.....
Ha en underbar Dag!
Kram Kathrine!

Unknown sa...

Ja, ibland är det bra med lite moderniteter. Skulle inte gå någe vidare att slå hål på isen idag. Näe, tur att det finns tvättmaskiner, och du har ju ett vackert rum att ställe den i också.
Ha det bra.
Camilla

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails