tisdag 26 oktober 2010

Vackrare teknik

Visst var tekniken vackrare förr!

Jag tycker att det var ett helt annat formspråk på de flesta tekniska prylar...
Bilar, grammofoner, radioapparater, telefoner, för att nämna några...

Titta till expempel på symaskiner...
Ok, man fick ju jobba lite mer med dem, än på dagens symaskiner, och det blev väl mest raksöm som den kunde sy... Men det var ju bra på den tiden!

Det här är makens mormors gamla symaskin.

Visst är det väl vackra detaljer på dem... För att inte tala om utsmyckningen med alla målade blommor och girlanger. Undrar vad en nytillverkad sån här skulle kosta idag?

Ja, på den tiden var det vackert på utsidan på symaskinerna... Idag kan man ju sy de mest fantastiska broderier på symaskiner... men då var det handarbete som gällde om man skulle brodera.
När vi fiskade upp själva symaskinen ur symaskinsbordet så satt tom trådrullen kvar som hon hade den sista gången hon sydde... Visst är det en konstig känsla... Allt har varit precis likadant hela tiden... och vi har nog haft den här symaskinen i över tjugo år.
Jag kan undra lite vad Freja och makens mormor sydde för något, och vad de pratade om... För jag är helt övertygad om att det nog sades ett och annat ord här...
Och när jag ändå var inne lite på det svarta och guldiga temat, så fick det bli en liten bild med mer prylar till julmarknaden...

Ni får stå ut med mina bilder på mitt pyssel...
Jag vet ju att det är tidigt än så länge, men just nu kretsar det mesta kring den här julmarknaden...

Och det är en evig tur att maken är så förstående och låter mig hållas!

Kram på Er


26 kommentarer:

Skogslyckan sa...

Håller helt och hållet med om att det gjordes vackrare saker förr. Titta på manglar som exempel, ja allt i gjutjärn egentligen. Skrivmaskiner mm. Ditt exemplar är verkligen vackert!
Kram Pia

Elzie sa...

Jodu, de symaskinerna hade vi nog inte ens haft råd med idag. Tycker det är roligt att det ska vara "fint" också, det man använder. För nog ser den här trevligare ut än den nyaste Husqvarna?!

Har just varit ute och plockat mossa och lingonris. Nej, jag vet att man inte ska ta allt på ett område, gick vida omkring!! Och nu ska jag snart göra en krans till dörren här.
Hoppas du får en skön fortsättning på dagen.
Kram Elzie

The Secret Garden sa...

Ja visst var det så, oftast i alla fall. Grejerna var både funktionella OCH vackra samtidigt. Synd att det inte hållit i sig genom åren.

Ha det gott!

Vita små hjärtan sa...

Visst var allt vackrare förr, lite mera arbetat på något vis.
Å inte tröttnar vi heller, det är så kul att se allt ditt vackra pyssel.
Ha en fin em.
Kram Agnetha

Mitt hvite hus sa...

ja jeg er enig..de gjorde det vakkert før..har noen slike symaskiner her jeg også...

de er nydelige
klemmer 0)

Fågel Blå sa...

Hejsan!
Jag håller fullkomligt med dej gällande detta!!!
Nu är allting så plastigt och opersonligt!
Hoppas du får en fin Kväll!
Kram Kathrine

Lisas torp sa...

Åh, så vacker symaskinen är! Visst är det väl förunderligt att de gjorde så vackra saker och la ner så mycket arbete på just utsmyckning!
Men det är klart...de hade väl tiden, som vi inte har idag! Så mycket som inte fanns...TV, radio (kanske) internet framförallt!:)

Wow, vilka fina saker till julmarknaden!!! Det bådar gott!
Kram från torpet och...
Lisa

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var bland dom finaste symaskiner jag sett, så välbevarad. Själv syr jag på en riktigt gammal grön husqvarna jag fått av min mamma. Den kan raksöm och zigzag (eller hur det stavas), och det räcker bra till det jag syr. Det var fiffigt och göra lite svart julpyssel, många har ju svart till det vita.
Ha en fin vecka
Kramar
AnnaMaria

bakom berget sa...

Jaa, så himla fin den är den gamla symaskinen! Vet du....fortsätt visa dina pysselalster. Jag tycker du gör så jättefina saker och jag vill absolut se dom.
Ha det gott! Kramar från Åsa.

LOPPISLIV sa...

Jag håller med dig helt, idag ska det bara vara praktiskt medan förr skulle det vara vackert också. En såndär symaskin har jag också och de är ju så himla vackra med alla fina detaljer på. Ja jag ser nu att era kökstolar påminner lite om de jag införskaffat...hihii Jag hittade två till så sent som idag, som var nästan på pricken likadana, fast jag måste måla dessa nykomlingar :-))så nu har jag 6 stycken ialla fall...fniss. Ha en go onsdagskväll nu du rara. Stor kram Paula

Vit som snö sa...

Joo dom är otroligt vackra! Och dom kostar knappt nånting idag, inte klokt egentligen... Jag har ju flera symaskinsbord som jag använder som just bord o själva maskinerna står undanställda, har inte plats för dom men dom måste ju bevaras känner jag. Tror att alldeles för många hamnar på tippen...
Dagens prylar kanske kan sin sak men dom blir aldrig lika långlivade som det gamla vackra välgjorda!
Kram Cilla

Stina sa...

Väldigt vacker!
Nu får man nog rispa med nålen på maskinen och man ska få lite fin gravyr.;-) Kram Stina

Roses & Angels sa...

Oj oj oj så fin gammal symaskin =). Ja du vart kan man beställa mera tid? hihi. Allt man vill göra hinner man inte med. Ha en fin kväll kram

linnea-maria sa...

Vilken otroligt vacker symaskin! Kan tänka mig att arbetet blev mycket trevligare att göra när man hade sådana vackra verktyg. Förr hade man mer sinne för form och funktion tycker jag. Vackert vinterpyssel visar du också. Kram /Therese

Min Skattkammare sa...

- Har du en grammofon kvar...? tänkte jag. (så du kan spela gamla godingar)
Klart att "nostalgimarie" har en sån nånstans i sina gömmor.......vad trodde jag!? Hi hi......
Men inte med tratt väl.......även om du gillar trattkantareller?! ;o)))
Kram på dig!
Kicki

Huset vid ån sa...

Hej vännen!
Jag kan bara hålla med dig...visst var det vackrare förr!

Jättefina bilder bjuder du på!

Hoppas att du får en Trevlig torsdag!

Kram Therese

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Ja symaskinerna var med påkostade på utseendet än dagens symaskiner.
Mycket vackra att se på, påminner lite om dalamålningar.
Kram Anette

Ett Vitare Hem sa...

Visst var sakerna vackrare förr!
Ha en finfin dag!
Kramis/Lena

Les Cotrions sa...

We have pansies from autumn to Spring...Summer is too hot here and Winter is probably less cold than there!
Your sewing-machine is stunnning...it's so finely decorated!
Enjoy a wonderful and relaxing week end!
Vale

Annies Blå sa...

Håller verkligen med att tekniken var finare förr! Nackdelen är kanske att prylarna ofta var rätt stora, men i stället hade man väl inte så många saker så de få man hade fick lov att ta lite plats :).
Både nostalgiskt och romantiskt tycker jag att trådrullen fortfarande satt i er gamla maskin :).
Kram/Annie

Viola sa...

Hallå där, här är man igen...solbränd och laddad för det behöves ju...jag plingar idag eller imorgon, PUSS

Bitte sa...

Jag håller helt och fast med om att det var bättre förr ;-). I alla fall när det gäller tillverkningen av vackra saker! Det är nog därför jag är så förtjust i just sånt som är riktigt gammalt.

Din symaskin är verkligen one of a kind, jag tror aldrig att jag har sett en sån otroligt dekorerad symaskin förut! Vad roligt att ha! :-)

Många kramar
Beatrice

Rose Garden Malevik sa...

Underbar symaskin :)
Håkan

NinaH sa...

Japp- fascinerande hur fint man la vinning om form och dekor! Ok... finns ju mycken fin design och dekor idag... Men jag vurmar & fascineras - som du- ju också verkligen för & av de första mekaniska sakernas stil och form!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Det är helt fantastiskt vilket arbete de lade ner förr på "bruksvaror". Jag förstår din känsla som du beskriver när du upptäckte trådrullen som satt kvar på symaskinen. Tänk vad jag kan önska ibland att saker kunde tala och berätta om människorna, eller att man fick förflyttas tillbaka i tiden sitta som en fluga på väggen och lyssna till samtal och se vad de gjorde.

Ha en fin fredag och en skön helg!
Kram,
Regina

Inspiration i vitt sa...

ååå vad jag håller md dig om alla gamla fina saker, din symaskin är så fin så att man skulle vilja bära med sig den på något sätt hihi. Mig tröttar du aldrig ut med allt fint du gör, jag tycker det är sååå härligt att se allt.
Kramar i massor/Ingela.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails